Wuduk Sebelum Tidur Pulak?

 

 

 

Kenapa perlu diamalkan sunnah ini?

wuduk sebelum tidur

Posted in Hadith | Tagged | Tinggalkan komen

Mencantas Gejala Wahabi Di Malaysia

Kali pertama saya terserempak dengan penganut-penganut Wahabi, saya bingung kerana tak pernah dengar pasal Wahabi langsung sebelum itu. Maklumlah, dalam pendidikan agama Islam semasa zaman persekolahan, Islam dilukiskan sebagai tidak pernah ada perbezaan pendapat, apa lagi perpecahan. Gambarannya harum menawan. ‘A romantic view’ , dalam bahasa Inggeris. Gambaran sebenar lebih mengecewakan tetapi sekurang-kurangnya lebih jujur. Sebenarnya perbezaan pendapat sehingga ada konflik berlarutan memang sudah terjadi sejak zaman sahabat Nabi lagi. Konflik sampai berbunuh-bunuhan sehinggakan tiga puluh ribu orang terkorban dalam peperangan antara sahabat-sahabat Nabi sendiri. Jadi perbezaan pendapat itu perkara biasa, sebenarnya. Apa yang membahaykan ialah bila sesuatu pihak itu mengaku dirinya sebagai ‘firqah najiyyah’ (golongan terselamat). Inilah paksi pemikiran Wahabi.

Semua orang Islam percaya yang golongan yang mereka ikuti berpegang kepada Al-Quran and Sunnah Nabi Muhammad. Malahan golongan Quranis yang tidak berpegang kepada Hadis pun percaya yang mereka mengikuti Sunnah Nabi ialah mengikuti Al-Quran! Jadi klaim mengikut Al-Quran dan Sunnah itu sememangnya universal. Masalahnya, tiap-tiap golongan percaya yang merekalah pengikut Nabi Muhammad yang sebenar. Ada golongan yang lebih fleksibel, iaitu menerima yang ada segelintir golongan lain juga berkongsi kebenaran. Agama Ahlus Sunnah Wal Jamaah lazimnya mempunyai sifat fleksibel ini di mana mereka menerima mazhab-mazhab mereka sendiri (Syafiee, Hanafi, Maliki and Hambali). Ada juga yang menerima mazhab kelima iaitu mazhab Syiah Jafari juga.

Tetapi golongan Wahabi amat ketegar yang merekalah golongan yang terselamat kerena merekalah yang berpegang kepada Al-Quran dan Sunnah Nabi dalam versi yang sebenar. Mazhab-mazhab lain kebanyakannya memgamalkan amalan-amalan yang berunsur ‘bid’ah’. Bid’ah adalah celaan yang amat kerap digunakan oleh geng Wahabi dan bermaksud ‘perkara yang baru’ atau ‘inovasi’. Kaum Wahabi mendakwa, berdasarkan pemahaman mereka tentang sesuatu hadis, yang semua bid’ah akan ditolak dan akan berada dalam api neraka. Jadi mereka amatlah serik dengan perbuatan yang berunsur bid’ah.

Berbalik kepada pengalaman saya dengan kaum Wahabi. Semasa itu (pertengahan zaman 90an), saya baru datang ke UK untuk melanjutkan pelajaran. Pemikiran Wahabi sudah lama bertapak di sini pada masa itu. Saya memang berminat dengan bidang tasawwuf dan membeli satu buku yang tajuknya amat menarik iaitu ‘Sufism in Light of Quran and Sunnah’ (Sufisme dari sudut Al-Quran dan Sunnah). Saya memilih buku tersebut kerana, seperti yang  di atas, ‘Al-Quran dan Sunnah’ itu menjadi tunggak kebenaran sesorang Muslim. Jadi saya mencari keaslian dalam buku itu. Alangkah terkejutnya saya apabila membaca yang amalan tasawwuf itu sebenarnya bid’ah! Bukan saja itu, malahan hadis-hadis yang kerap dipakai oleh ulamak-ulamak tasawwuf juga sebenarnya bukanlah sahih. Satu daripada hadis-hadis ini berbunyi ‘sesiapa yang mengenali jiwanya akan mengenali Tuhannya’ dan amatlah penting dalam amalan tasawwuf. Peristiwa itulah menjadi titik permulaan saya mengenali fikrah Wahabiyah.

Seminggu dua yang lepas, saya menerima satu pesanan dalam Whatasapp daripada seorang ahli keluarga. Pesanan itu mengatakan yang berdoa semasa ma’al hijrah (tahun baru umat Islam) adalah bid’ah. Sepatutnya umat Islam melahirkan rasa syukur mereka pada setiap masa, bukan semasa tahun baru sahaja. Dengan serta-merta saya tahu yang sumber pesanan demikian adalah daripada seorang ustad Wahabi yang dianggap sebagai tinggi ilmunya. Ustad ini telah menimbulkan rasa bimbang dan was-was dalam segolonan umat Islam dengan pesanannya. Ahli keluarga saya pun sama juga merasakan bimbang kalau dia telah melakukan satu perkara yang tidak disukai Allah.

Inilah sebenarnya gejala Wahabi. Mereka adalah golongan literalis (iaitu membaca sesuatu tanpa apa-apa pemikiran sekalipun). Mereka menganggap yang, kerana Nabi Muhammad sendiri tidak membaca doa hujung tahun, maka mereka pun tak wajar berbuat demikian. Perlu diingat yang Nabi Muhammad itu dikenali dengan melalui kesusasteraan hadis. Hadis bukanlah lakaran yang lengkap tentang kehidupannya tetapi hanya dibukukan setelah dua ratus tahun lebih selepas hijrah. Mungkin Nabi Muhammad telah berdoa pada akhir tahun tetapi ia tidak dilaporkan. Mungkin juga dia telah membuat doa tersebut secara peribadi atau mungkin dia telah tertidur malam tersebut kerana terlalu letih. Ada banyak kemungkinan sebenarnya.

Apa yang perlu ditanya dalam kes ini ialah, adakah salah jika kita meluangkan masa untuk berdoa pada akhir tahun? Kepada yang taksub kepada budaya Islam sekali pun, ini bukanlah doa ‘happy new year’ kalenda Barat tetapi kalendar Islam sendiri. Apakah salahnya jika kita menggunakan penghujung tahun untuk memasang niat memperbaiki diri? Bukankah itu yang dituntut Islam pada hakikatnya?

Kaum Wahabi juga tidak meyukai kepada golongan Syiah. Seorang Mufti yang amatlah liberal dalam isu-isu lain telah mengejutkan saya apabila dia mengulangi mitos-mitos sejarah mengenai golongan itu. Kononnya, kaum Syiah telah mengkhianati umat Islam (iaitu golongan Sunni) dengan menolong penjajah Mongolia! Mufti ini telah lupa yang empayar Abasiyah Sunni telah lama berada dalam keadaan teruk disebabkan pentadbiran yang buruk (seperti kerajaan Malaysia di masa ini). Itulah yang meyebabkan kejatuhan empayar Islam, sebenarnya, bukan campur tangan kaum Syiah. Amatlah menghairankan seorang Mufti yang dalam ilmunya boleh membawa konklusi sebegini. Tapi itulah petanda fikrah Wahabi sebenarnya, kebencian kepada kaum Syiah. Ini adalah kerana situasi politik di antara Saudi Arabia dan Iran tetapi dalam sejarah Islam, memang wujud sejak awal lagi.

Gejala Wahabi di Malaysia amatlah membimbangkan. Dalam karangan-karangan yang akan datang, saya akan membutirkan bagaimana mengenali retorik Wahabi dan menjawab dakwaan-dakwaan mereka.

 

Posted in Malaysia | Tagged | 1 Komen

Pesawat Nabi Musa

KISAH MUSA, PESAWAT ETC. oleh Tolok Minda Belajar

53:1 And as the star fell away.
53:2 Your friend was not astray, nor was he deceived.
53:3 Nor does he speak from personal desire.
53:4 It is a divine inspiration.
53:5 He has been taught by the One, mighty in power.
53:6 Free from any defect, it became stable.
53:7 While it was at the highest horizon.
53:8 Then it drew nearer by moving down.
53:9 Until it became as near as two bow-lengths or nearer.
53:10 He then inspired to His servant what He inspired.
53:11 The heart did not invent what he saw.
53:12 Do you doubt him in what he saw?
53:13 And indeed, he saw it in another descent.
53:14 At the ultimate point.
53:15 Near it is the eternal Paradise.
53:16 The whole place was overwhelmed.
53:17 The eyes did not waver, nor go blind.
53:18 He has seen from the great signs of his Lord.

Dalam ayat-ayat di atas, pada dasarnya ia menceritakan Musa melihat penurunan pesawat – di penurunan yang kedua. Iaitu pada hari appointment yang Tuhan telah tentukan untuk memulakan proses mengajar Musa kitab. Di mana tempohnya disebut Tuhan 30 + 10 hari, iaitu 40 hari semuanya. Dalam tempoh ini Musa menyuruh Harun monitor kaumnya sementara dia diajar Tuhan kitab. Apa yang Musa saksikan adalah

53:1 And as the star fell away. – pesawat dari angkasa lepas memasuki atmosfera pada kelajuan tinggi
53:6 Free from any defect, it became stable – maknanya pesawat tidak rosak dalam proses memasuki atmosfera dan mula menjadi stabil – mana2 pesawat yang gagal utuh semasa memasuki atmosfera akan binasa, contoh Columbia.
53:7 While it was at the highest horizon. – mengikut perspektif Musa proses penstabilan pesawat mula dilihat di jauh/tinggi di horizon
53:8 Then it drew nearer by moving down. – kemudian ia mula menurun dan mendekati lokasi Musa
53:9 Until it became as near as two bow-lengths or nearer. – sehingga ia berlegar berhampiran beliau lebih kurang jarak 2 panahan panah, mungkin dalam 200 meter

Kemudian diceritakan Tuhan mengajar Musa kitab

53:10 He then inspired to His servant what He inspired.
53:4 It is a divine inspiration.
53:5 He has been taught by the One, mighty in power.

Persoalan di sini, adakah Tuhan benar-benar bertemu Musa secara fizikal untuk mengajarnya kitab? Jawapannya ada di dalam ayat-ayat ini

7:142 And We appointed for Moses thirty nights and completed them with ten, so the appointed time of his Lord was completed at forty nights. And Moses said to his brother Aaron: “Be my successor with my people and be upright, and do not follow the path of the corrupters.”
7:143 So when Moses came to Our appointed time, and his Lord spoke to him, he said: “My Lord, let me look upon you.” He said: “You will not see Me, but look upon the mountain, if it stays in its place then you will see Me.” So when his Lord revealed Himself to the mountain, He caused it to crumble; thus Moses fell unconscious. When he awoke, he said: “Glory to You, I repent to You and I am the first of those who believe.”
7:144 He said: “O Moses, I have chosen you over the people with My message and My words; so take what I have given you and be of the thankful.”
7:145 And We wrote for him on the tablets from all things a lesson, and detailing all things. Take it with strength and order your people to take the best from it. I will show you the abode of the wicked.

Perhatikan ayat ini,

7:143 So when Moses came to Our appointed time, and his Lord spoke to him, he said: “My Lord, let me look upon you.” He said: “You will not see Me, but look upon the mountain, if it stays in its place then you will see Me.” So when his Lord revealed Himself to the mountain, He caused it to crumble; thus Moses fell unconscious. When he awoke, he said: “Glory to You, I repent to You and I am the first of those who believe.”

—> “So when his Lord revealed Himself to the mountain, He caused it to crumble; thus Moses fell unconscious.”

Tuhan baru tunjuk diriNya kepada gunung, gunung sudah runtuh dan Musa pun jatuh pengsan. Itu baru tunjuk kepada gunung, belum tunjuk kat Musa lagi. Maknanya Musa tak mampu berhadapan dengan Tuhan secara direct, sebab tu Tuhan menurunkan pesawat yang membawa portal rentas dimensi – suatu alat perhubungan antara dimensi supaya Dia boleh bercakap secara direct kepada Musa. Dalam penurunan kedua itu, Tuhan menggunakannya untuk mengajar Musa kitab seperti yang disebut dalam ayat-ayat surah 53 di atas.

Dalam penurunan pertama, Tuhan menggunakannya untuk menunjukkan Musa beberapa mukjizat supaya Musa pergi bersemuka dengan firaun. Tuhan turut menyebut perkara ini dalam surah 53.

53:13 And indeed, he saw it in another descent.
53:18 He has seen from the great signs of his Lord.

Cerita tentang apa yang berlaku dalam penurunan pertama dijelaskan dalam ayat-ayat berikut:

20:9 And did the story (hadis) of Moses come to you?
20:10 When he saw a fire, he said to his family: “Stay here, I have seen a fire, perhaps I can bring a piece from it, or find at the fire some guidance.”
20:11 So when he came to it he was called: “O Moses.”
20:12 “I am your Lord, so take off your shoes; you are in the portal platform.”
20:13 “And I have chosen you, so listen to what is being inspired.”
20:14 “I am God, there is no god except Me, so serve Me and hold the commitment for My remembrance.”
20:15 “The Hour is coming, I am nearly keeping it hidden, so that every soul will be recompensed with what it strived.”
20:16 “So do not be deterred from it by he who does not believe in it and followed his desire and perished.”
20:17 “And what is in your right hand O Moses?”
20:18 He said: “It is my staff, I lean on it, and I guide my sheep with it, and I have other uses in it.”
20:19 He said: “Cast it down O Moses.”
20:20 So he cast it down, and it became a moving serpent!
20:21 He said: “Take it and do not be fearful, We will turn it back to its previous form.”
20:22 “And place your hand under your arm, it will come out white without blemish, as another sign.”
20:23 “This is to show you Our great signs.”
20:24 “Go to Pharaoh, for he has transgressed.”
20:25 He said: “My Lord, comfort for me my chest.”
20:26 “And make my mission easy.”
20:27 “And remove the knot in my tongue.”
20:28 “So they can understand what I say.”

Perhatikan,

20:9 And did the story (hadis) of Moses come to you?
20:10 When he saw a fire, he said to his family: “Stay here, I have seen a fire, perhaps I can bring a piece from it, or find at the fire some guidance.”

20:10 menceritakan, Musa yang sedang berjalan malam dengan keluarga melihat apa yang dia sangka api dan mendekatinya untuk mendapatkan panduan.

Tapi bila sampai di lokasi itu, dia ditegur Tuhan.

20:11 So when he came to it he was called: “O Moses.”

Dan Tuhan menyuruhnya membuka kasut, kerana Tuhan kata dia berada di sebuah platform portal – yang merujuk kepada portal komunikasi yang membolehkan Tuhan bercakap dengannya secara direct.

20:12 “I am your Lord, so take off your shoes; you are in the portal platform.

Mana saya dapat perkataan portal platform? Dari perkataan al wadi tuwan – al wadi – the platform dan tuwan – a folder. A folder atau pelipatan merupakan sifat portal rentas masa atau portal rentas dimensi. Kenapa kena buka kasut, kerana ia mungkin mengandungi peralatan yang delicate dan kena bersih.

Kemudian Tuhan memperkenalkan diri dan menjelaskan tujuanNya.

20:13 “And I have chosen you, so listen to what is being inspired.”
20:14 “I am God, there is no god except Me, so serve Me and hold the commitment for My remembrance.”

Kemudian Dia menunjukkan kepada Musa beberapa mukjizat.

20:17 “And what is in your right hand O Moses?”
20:18 He said: “It is my staff, I lean on it, and I guide my sheep with it, and I have other uses in it.”
20:19 He said: “Cast it down O Moses.”
20:20 So he cast it down, and it became a moving serpent!
20:21 He said: “Take it and do not be fearful, We will turn it back to its previous form.”
20:22 “And place your hand under your arm, it will come out white without blemish, as another sign.”
20:23 “This is to show you Our great signs.”

Perhatikan 20:23 “This is to show you Our great signs.” selaras dengan 53:18 He has seen from the great signs of his Lord.

Kemudian semua kisah ini selaras juga dengan ayat-ayat berikut:

17:1 Glory be to the One who took His servant by night from the sanctioned agreement to the distant agreement which We had blessed around, so that We may show him of Our signs. Indeed, He is the Hearer, the Seer.
17:2 And We gave Moses the Book and We made it a guidance for the Children of Israel: “Do not believe in any besides Me.”
17:3 The progeny of those whom We carried with Noah, he was a thankful servant.

Tengok,

17:1 Glory be to the One who took His servant by night from the sanctioned agreement to the distant agreement which We had blessed around, so that We may show him of Our signs. Indeed, He is the Hearer, the Seer.

Selaras dengan,

20:10 When he saw a fire, he said to his family: “Stay here, I have seen a fire, perhaps I can bring a piece from it, or find at the fire some guidance.”

dan,

20:17 “And what is in your right hand O Moses?”
20:18 He said: “It is my staff, I lean on it, and I guide my sheep with it, and I have other uses in it.”
20:19 He said: “Cast it down O Moses.”
20:20 So he cast it down, and it became a moving serpent!
20:21 He said: “Take it and do not be fearful, We will turn it back to its previous form.”
20:22 “And place your hand under your arm, it will come out white without blemish, as another sign.”
20:23 “This is to show you Our great signs.”

dan

53:17 The eyes did not waver, nor go blind.
53:18 He has seen from the great signs of his Lord.

Berbalik kepada Musa nampak penurunan pesawat di penurunan kedua:

53:1 And as the star fell away. – pesawat dari angkasa lepas memasuki atmosfera pada kelajuan tinggi

53:6 Free from any defect, it became stable – maknanya pesawat tidak rosak dalam proses memasuki atmosfera dan mula menjadi stabil – mana2 pesawat yang gagal utuh semasa memasuki atmosfera akan binasa, contoh shuttle Columbia.

53:7 While it was at the highest horizon. – mengikut perspektif Musa proses penstabilan pesawat mula dilihat di jauh/tinggi di horizon

53:8 Then it drew nearer by moving down. – kemudian ia mula menurun dan mendekati lokasi Musa

53:9 Until it became as near as two bow-lengths or nearer. – sehingga ia berlegar berhampiran beliau lebih kurang jarak 2 panahan panah, mungkin dalam 200 meter

Apakah korang rasa ayat-ayat di atas menceritakan tentang penurunan Tuhan? Atau penurunan malaikat? Malaikat dah tentu bukan, sebab terang-terang yang mengajar Musa pada penurunan kedua itu adalah Tuhan,

7:143 So when Moses came to Our appointed time, and his Lord spoke to him…

Tetapi yang Musa nampak turun itu pun bukan Tuhan sebab kalau Tuhan nak berada di mana-mana sekalipun Dia boleh terus menunjukkan diriNya terus tanpa perlu nak berturun bagai seperti yang dinyatakan dalam penceritaan seterusnya 7:143 iaitu…

….he said: “My Lord, let me look upon you.” He said: “You will not see Me, but look upon the mountain, if it stays in its place then you will see Me.” So when his Lord revealed Himself to the mountain, He caused it to crumble; thus Moses fell unconscious.

Perhatikan, Tuhan boleh saja memperlihatkan diriNya kepada gunung. Tak payah turun-turun atau kena stabil-stabil bagai. Jadi jelaslah yang turun tu bukan Tuhan atau malaikat. Jadi apa yang turun?

Perhatikan video di bawah dan relatekan ia dengan ayat2 ini – saya tampal semula ya.

53:1 And as the star fell away. – pesawat dari angkasa lepas memasuki atmosfera pada kelajuan tinggi

53:6 Free from any defect, it became stable – maknanya pesawat tidak rosak dalam proses memasuki atmosfera dan mula menjadi stabil – mana2 pesawat yang gagal utuh semasa memasuki atmosfera akan binasa, contoh shuttle Columbia.

53:7 While it was at the highest horizon. – mengikut perspektif Musa proses penstabilan pesawat mula dilihat di jauh/tinggi di horizon

53:8 Then it drew nearer by moving down. – kemudian ia mula menurun dan mendekati lokasi Musa

53:9 Until it became as near as two bow-lengths or nearer. – sehingga ia berlegar berhampiran beliau lebih kurang jarak 2 panahan panah, saya anggarkan mungkin dalam 200 meter

Bagaimana Musa melihat penurunan pesawat dari angkasa boleh digambarkan melalui video ini.

Posted in Al-Quran | Tagged | Tinggalkan komen

Manifesto Tuhan Berkaitan Pemeliharaan dan Perlindungan Haiwan Telah Disorok oleh Sami-sami Agama Islam

oleh Tolokminda Belajar

Saya kemukakan terjemahan saya untuk 5:1-2. Saya kemukakan dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris bagi memudahkan semakan silang jika diperlukan. Terjemahan ini adalah berdasarkan word by word. Anda digalakkan memeriksa sendiri setiap terjemahan yang dikemukakan bagi mengelak menjadi pengikut atau pembantah yang membabi buta.

–> 5:1 Wahai orang-orang yang percaya! Tunaikan dengan yang diikrar. Dibenarkan kepada kamu haiwan ternakan kecuali yang dinyatakan ke atas kamu selain buruan yang diterima ketika kamu sedang diwarta. Sesungguhnya Tuhan menghukum apa yang dikehendakiNya.

–> 5:1 Oh people who believe. Fulfil with the pledged. Allowed to you the quadruped livestock except what has been recited on you besides the accepted wild game while you are being sanctioned. Indeed God judges what He wills.

–> 5:2 Wahai orang-orang yang percaya. Jangan melanggar kenyataan Tuhan, juga bulan-bulan yang diwartakan, juga panduan-panduan, juga indikator, juga orang-orang yang mengamanahi sistem yang diwartakan dalam mencari kemurahan Pemelihara kamu dan keseronokan. Dan jika kamu dibenarkan, maka memburulah. Dan jangan kamu menyalahkan, membenci orang-orang establishment apabila menahan kamu dalam mematuhi persetujuan yang telah diwartakan sebagai untuk melanggar. Dan saling membantu atas prinsip dan pemerhatian. Dan jangan saling membantu atas yang salah dan yang melampaui batas. Dan beri perhatian kepada Tuhan, sesungguhnya hukuman Tuhan sangat pedih..

–> 5:2 Oh people who believe. Do not violate the manifest of God, nor the sanctioned months, nor the guidance, nor the indicators, nor those who entrust the sanctioned system in seeking bounties from your Lord and pleasures. And when you are allowed then hunt. And do not you blame the people of the establishment as they stop you in lieu to the sanctioned agreement as to violate. And help each other on the principles and the observations. Do not help each other on the wrongs and violations. And observe God, indeed God’s punishment shall severe.

Kita teliti ayat 5:1

–> 5:1 Wahai orang-orang yang percaya! Tunaikan dengan yang diikrar. Dibenarkan kepada kamu haiwan ternakan kecuali yang dinyatakan ke atas kamu selain buruan yang diterima ketika kamu sedang diwarta. Sesungguhnya Tuhan menghukum apa yang dikehendakiNya.

–> 5:1 Oh people who believe. Fulfil with the pledged. Allowed to you the quadruped livestock except what has been recited on you besides the accepted wild game while you are being sanctioned. Indeed God judges what He wills.

Tafsiran saya untuk 5:1:

Ayat di atas satu kenyataan umum yang mengingatkan kita supaya menunaikan apa yang kita telah ikrarkan atau pledged di samping menjelaskan bahawa semua haiwan ternakan dibenarkan kecuali apa-apa yang telah dinyatakan. Selain itu apa-apa haiwan buruan juga tidak dibenarkan jika semasa kita menerimanya tempoh larangan memburu haiwan itu sedang dikuatkuasakan ke atas kita. Pendek kata, apabila sesuatu haiwan itu sedang diwartakan larangan memburu ke atasnya maka kita bukan saja tidak boleh memburunya malah jika kita terima ia dari hasil buruan orang lain pun ia perlu ditolak.

Sekarang kita teliti pula ayat 5:2

–> 5:2 Wahai orang-orang yang percaya. Jangan melanggar kenyataan Tuhan, juga bulan-bulan yang diwartakan, juga panduan-panduan, juga indikator, juga orang-orang yang mengamanahi sistem yang diwartakan dalam mencari kemurahan Pemelihara kamu dan keseronokan. Dan jika kamu dibenarkan, maka memburulah. Dan jangan kamu menyalahkan, membenci orang-orang establishment apabila menahan kamu dalam mematuhi persetujuan yang telah diwartakan sebagai untuk melanggar. Dan saling membantu atas prinsip dan pemerhatian. Dan jangan saling membantu atas yang salah dan yang melampaui batas. Dan beri perhatian kepada Tuhan, sesungguhnya hukuman Tuhan sangat pedih.

–> 5:2 Oh people who believe. Do not violate the manifest of God, nor the sanctioned months, nor the guidance, nor the indicators, nor those who entrust the sanctioned system in seeking bounties from their Lord and pleasures. And when you are allowed then hunt. And do not you blame, hate the people of the establishment as they stop you in lieu to the sanctioned agreement as to violate. And help each other on the principles and the observations. Do not help each other on the wrongs and violations. And observe God, indeed God’s punishment shall severe.

Tafsiran saya untuk 5:2

Dalam aktiviti memburu samada kita menganggapnya untuk mencari kemurahan Tuhan atau untuk berseronok/sukan, Tuhan menasihatkan orang-orang yang percaya supaya jangan melanggar yang berikut:-

1. Manifest atau kenyataan Tuhan mengenainya
2. Bulan-bulan yang telah diwartakan
3. Panduan-panduan memburu
4. Indikator
5. Orang-orang yang diamanahkan untuk melaksanakan sistem yang diwartakan

Baiklah sekarang kita periksa satu-satu apa yang dimaksudkan dengan 5 perkara di atas.

1. MANIFEST TUHAN MENGENAI AKTIVITI MEMBURU – Fahami dan patuhi semua manifestasi @ kenyataan Tuhan tentang aktiviti memburu yang terdapat di dalam Quran. Jangan melanggarnya.

2. BULAN-BULAN YANG DIWARTAKAN – Bulan-bulan yang diwartakan adalah tentang bulan-bulan yang dibenarkan memburu dan bulan-bulan yang tidak dibenarkan memburu. Tuhan tidak menentukan bulan-bulan ini tetapi manusialah yang dipertanggungjawabkan untuk memikir dan melaksanakannya.

3. PANDUAN-PANDUAN MEMBURU – Antara panduan-panduan yang kita perlu patuhi adalah:-

I. Boleh memburu menggunakan haiwan pemburu

–> 5.4 Mereka bertanya kamu: Apakah yang dibenarkan kepada mereka. Katakan: Dibenarkan kepada mereka suatu yang bersih. Dan apa yang telah kamu ajar daripada anjing-anjing pemburu. Kamu ajar mereka dari apa yang Tuhan ajar kepada kamu. Maka makanlah apa yang mereka tangkap untuk kamu. Dan peringati sifat-sifat Tuhan ke atasnya dan beri Tuhan perhatian sesungguhnya Tuhan sangat lancar perkiraan.

II. Boleh memburu menggunakan tangan atau peralatan

–> 5:94 Wahai kamu yang percaya. Tuhan akan menguji kamu dengan sesuatu daripada haiwan buruan yang tangan kamu mampu mencapainya dan juga peralatan kamu supaya Tuhan mengetahui siapa yang takutkan Dia – dengan yang tidak kelihatan. Sesiapa yang melanggar batasan selepas itumaka untuknya azab yang menyakitkan.

III. Sebut sifat-sfat Tuhan dalam proses membidik buruan

–> 22:36 Dan haiwan. Kami telah menjadikannya untuk kamu dari manifestasi Tuhan. Untuk kamu di dalamnya suatu kebaikan. Maka sebut sifat-sfat Tuhan sewaktu membidik ke atasnya. Dan apabila ia jatuh tumbang maka makan darinya beri makan orang-orang yang tidak meminta dan yang meminta. Begitulah Kami telah menyerahkan mereka untuk kamu supaya kamu berterima kasih.

4. INDIKATOR KEMATANGAN – Tuhan menyebut ada satu indikator kematangan di buku lali haiwan buruan khusunya yang berkaki empat. Dengan memahami sistem yang Tuhan jadikan ini maka para pemburu boleh mengelak dari membunuh haiwan yang belum matang. Ini bermakna selain dari keperluan menguatkuasakan larangan memburu berdasarkan bulan-bulan tertentu, haiwan buruan juga harus dipastikan sudah cukup matang untuk dibunuh.

–> 5:97 Telah dijadikan Tuhan buku lali suatu sistem yang telah diwartakan, suatu ketetapan untuk manusia dan bulan-bulan yang telah diwartakan dan panduan-panduan dan indikator. Itu supaya kamu tahu bahawa Tuhan, Dia tahu apa di langit dan apa di bumi. Dan bahawa Tuhan mengetahui semua perkara.

Perhatikan 5:95. Selain mengisytiharkan buku lali sebagai suatu sistem yang diwartakan dalam hal pemburuan, ia juga menyebut perkara-perkara yang sama seperti yang disebut dalam 5:2. Kemudian,

–> 5:95 Wahai kamu yang percaya! Jangan membunuh buruan sedangkan kamu telah diwarta. Dan sesiapa membunuhnya dari kamu dengan sengaja, maka penaltinya serupa apa yang dibunuh daripada ternakan. Akan menghukum di dalamnya dua orang yang adil di kalangan kamu suatu panduan telah matang buku lali atau penebusan memberi makan orang miskin atau yang bersamaan itu suatu pengecualian diri supaya dia merasakan akibat perbuatannya. Tuhan telah memaafkan apa saja yang telah lepas. Dan sesiapa mengulangi maka akan diambil pembalasan Tuhan darinya. Tuhan Berkuasa, Pemilik segala pembalasan.

Dari ayat 5:97 dan 5:95 jelas buku lali @ kaaba haiwan buruan merupakan satu aspek penting dalam memastikan akviti memburu dilakukan secara sihat. Saya fikir pakar-pakar haiwan perlu melakukan kajian bagaimana buku lali boleh berfungsi sebagai satu sistem dalam menentukan kematangan haiwan. Saya mengesyaki ia ada kena mengena dengan gaya berjalan haiwan muda dan haiwan matang. Keunikan gaya berjalan haiwan muda berbanding haiwan matang yang dapat dikenalpasti dari jarak jauh pastinya sangat membantu para pemburu mengelak dari membunuh haiwan yang tidak sepatutnya belum boleh diburu.

5. ORANG-ORANG YANG DIAMANAHKAN UNTUK MELAKSANAKAN SISTEM YANG DIWARTAKAN – Hari ini di seluruh dunia komuniti-komuniti manusia telah pun menubuhkan Jabatan Mergastua dan jabatan2 lain yang berkaitan dengan pemeliharaan dan pelestarian hidupan liar yang mana orang-orang yang bekerja di sana merupakan orang-orang yang diamanahkan untuk melaksanakan sistem yang diwartakan dalam hal pemburuan haiwan.

Maka samada mereka percaya Quran atau tidak, beragama atau tidak, patuhilah apa yang mereka wartakan kerana ia suruhan Tuhan. Jika mereka kata tenuk tidak boleh diburu, maka jangan buru tenuk. Kalau mereka kata seladang tidak boleh diburu dari Januari sehingga November setiap tahun, maka jika kita nampak seladang lalu di belakang rumah sekali pun maka kita tidak boleh memburunya. Jika sesiapa ditangkap kerana melanggar apa yang telah diwartakan jangan degil atau melawan seperti yang disebut dalam 5:2.

Tuhan suruh kita saling membantu di atas dasar prinsip dan pemerhatian dan bukan saling membantu dalam kesalahan dan violasi.

——————–

Sebagai kesimpulan, jika anda minat memburu haiwan pastikan anda ingat 5 perkara yang Tuhan gariskan untuk aktiviti memburu. Establishkan semua perkara itu sebagai tanggungjawab atau solat kamu dalam memenuhi minat anda itu. Jika setiap pemburu patuh kepada apa yang Tuhan telah tetapkan sudah tentu kelestarian hidupan liar yang turut sama berkongsi bumi ini dengan kita akan lebih terjamin.

Terjemahan word for word:

5:1
Ya ayyuha – Wahai
allatheena – orang-orang yang
amanoo – percaya
awfoo – tunaikan
bialAAuqoodi – dengan yang diikrar
ohillat – dibenarkan
lakum – kepada kamu
baheematu alanAAami – yang dinikmati
illa mayutla – yang dinyatakan
AAalaykum – ke atas kamu
ghayra – selain
muhillee – yang diterima
alssaydi – buruan
waantum – ketika kamu sedang
hurumun – diwarta
inna Allaha – sesungguhnya Tuhan
yahkumu – menghumum
ma yureedu – apa yang dikehendakiNya

–> 5:1 Wahai orang-orang yang percaya! Tunaikan dengan yang diikrar. Dibenarkan kepada kamu haiwan ternakan kecuali yang dinyatakan ke atas kamu selain buruan yang diterima ketika kamu sedang diwarta. Sesungguhnya Tuhan menghukum apa yang dikehendakiNya.

5:2

Ya ayyuha – Wahai
allatheena – orang-orang yang
amanoo – percaya
la tuhilloo – jangan melanggar
shaAAaira Allahi – manifest/kenyataan Tuhan
wala alshshahra – juga bulan-bulan
alharama – yang diwartakan
wala alhadya – juga panduan-panduan
wala alqalaida – juga indikator
wala ammeena – juga orang-orang yang mengamanahi
albayta – sistem
alharama – yang diwartakan
yabtaghoona – dalam mencari
fadlan – suatu kemurahan
min rabbihim – dari Pemelihara kamu
waridwanan – dan keseronokan
waitha – maka apabila
halaltum – kamu dibenarkan
faistadoo – maka memburulah
wala – dan jangan
yajrimannakum – kamu menyalahkan
shanaanu – membenci
qawmin – orang-orang establishment
an saddookum – apabila menahan kamu
AAani – dalam mematuhi (in lieu)
almasjidi – persetujuan
alharami – yang diwartakan
an taAAtadoo – sebagai untuk melanggar
wataAAawanoo – dan saling membantu
AAala albirri – atas prinsip
waalttaqwa – dan pemerhatian
wala taAAawanoo – dan jangan saling membantu
AAala alithmi – atas salah
waalAAudwani – dan yang melampaui batas
waittaqoo – dan beri perhatian
Allaha – Tuhan
inna Allaha – sesungguhnya Tuhan
shadeedu – pedih
alAAiqabi – hukuman

–> 5:2 Wahai orang-orang yang percaya. Jangan melanggar kenyataan Tuhan, juga bulan-bulan yang diwartakan, juga panduan-panduan, juga indikator, juga orang-orang yang mengamanahi sistem yang diwartakan dalam mencari kemurahan Pemelihara kamu dan keseronokan. Dan jika kamu dibenarkan, maka memburulah. Dan jangan kamu menyalahkan, membenci orang-orang establishment apabila menahan kamu dalam mematuhi persetujuan yang telah diwartakan sebagai untuk melanggar. Dan saling membantu atas prinsip dan pemerhatian. Dan jangan saling membantu atas yang salah dan yang melampaui batas. Dan beri perhatian kepada Tuhan, sesungguhnya hukuman Tuhan sangat pedih.

5:97

JaAAala – Telah dijadikan
Allahu – Tuhan
alkaAAbata – buku lali
albayta – sistem
alharama – yang diwartakan
qiyaman – suatu ketetapan
lilnnasi – kepada manusia
waalshshahra – dan bulan-bulan
alharama – yang diwartakan
waalhadya – dan panduan
waalqalaida – dan indikator
thalika – itu
litaAAlamoo – supaya kamu tahu
anna Allaha – bahawa Tuhan
yaAAlamu – tahu
ma fee – apa dalam
alssamawati – langit
wamafee – dan apa dalam
alardi – bumi
waanna – dan bahawa
Allaha – Tuhan
bikulli – dengan semua
shayin – perkara
AAaleemun — mengetahui

–> 5:97 Telah dijadikan Tuhan buku lali suatu sistem yang telah diwartakan, suatu ketetapan untuk manusia dan bulan-bulan yang telah diwartakan dan panduan-panduan dan indikator. Itu supaya kamu tahu bahawa Tuhan, Dia tahu apa di langit dan apa di bumi. Dan bahawa Tuhan mengetahui semua perkara.

5:95

Ya ayyuha – Wahai
allatheena – orang-orang yang
amanoo – percaya
la taqtuloo – jangan membunuh
alssayda – buruan
waantum – sedang kamu
hurumun – diwarta
waman – dan sesiapa
qatalahu – membunuhnya
minkum – dari kamu
mutaAAammidan – dengan sengaja
fajazaon – maka penaltinya
mithlu – serupa
ma qatala – apa yang dibunuh
mina – daripada
alnnaAAami — ternakan
yahkumu – akan menghukum
bihi – dengannya
thawaAAadlin – dua orang yang adil
minkum – dari kamu
hadyan – suatu panduan
baligha – telah matang
alkaAAbati – buku lali
aw kaffaratun – atau penebusan
taAAamu – member makan
masakeena – orang-orang miskin
aw AAadluthalika – atau yang bersamaan itu
siyaman – suatu pengecualian diri
liyathooqa – supaya dia merasakan
wabala amrihi – akibat perbuatannya
AAafa – telah memaafkan
Allahu – Tuhan
AAamma – apa saja
Salafa – yang telah lepas
waman – dan sesiapa
AAada – mengulangi
fayantaqimu – maka akan diambil pembalasan
Allahu — Tuhan
Minhu – darinya
waAllahu – dan Tuhan
AAazeezun – Berkuasa
thoo intiqamin – pemilik segala pembalasan

–> 5:95 Wahai kamu yang percaya! Jangan membunuh buruan sedangkan kamu telah diwarta. Dan sesiapa membunuhnya dari kamu dengan sengaja, maka penaltinya serupa apa yang dibunuh daripada ternakan. Akan menghukum di dalamnya dua orang yang adil di kalangan kamu suatu panduan telah matang buku lali atau penebusan memberi makan orang miskin atau yang bersamaan itu suatu pengecualian diri supaya dia merasakan akibat perbuatannya. Tuhan telah memaafkan apa saja yang telah lepas. Dan sesiapa mengulangi maka akan diambil pembalasan Tuhan darinya. Tuhan Berkuasa, Pemilik segala pembalasan.

Posted in Al-Quran | Tagged | Tinggalkan komen

Kenapa Orang Melayu Islam tidak Menolak Rasisme.

Saya amatlah hairan. Kononnya Islam di Malaysia semakin ketara. Masa saya kanak-kanak ke zaman remaja, tidaklah sangat sebenarnya. Masih ramai perempuan Melayu tidak bertudung. Masih tidak banyak rancangan-rancangan bertemakan Islam. Setelah saya meninggalkan tanahair pada tahun 1996, Islamisasi berlalu dan sekarang ini, identiti Islam amatlah ketara. Tudung sudah menjadi hijab. Sembahyang sudah menjadi solat. Buka puasa menjadi iftar. Bahkan ucapan selamat hari raya pun menjadi ‘eid mubarak’. Melayu telah menjadi Arab, gamaknya.

Tapi yang amat hairan, Melayu Malaysia masih belum buang lagi sifat rasis. Masih mahu lagi mereka menjadi ‘bumiputra’ dan meminta hak-hak istimewa. Dalam bab ni, tidak pula ada kesedaran Islam. Islam melarang sekeras-kerasnya rasisme tapi ada juga ahli majlis tertinggi UMNO mengatakan dia rasis ikut Islam! Ulamak-ulamak pula baik dalam PAS, UMNO atau pun Jabatan Kerajaan hanya mendiamkan diri dalam bab ini.

Adakah ini Islam sebenar? Hanya meginkut ajaran Islam bila memanfaatkan diri sahaja? Ataupun kita ni hanya munafik?

Posted in Malaysia | Tagged | 2 Komen

Fungsi Hadis dalam Penjelasan Al-Quran

Fungsi Hadits Terhadap Al-Quran

Pada dasarnya hadist Nabi SAW adalaha sejalan dengan Al-Qu’ran, karena keduanya bersumber dari wahyu. Menurut Al-Syathibi, tidak ada satu pun permasalahan yang dibicarakan oleh hadist kecuali maknanya telah ditunjukkan oleh Al-Qu’ran, baik secara umum (ijmali) atau secara trperinci (tafshili), dalam firman Allah surat AL-Qalam ayat 4 telah menjelaskan tentang kepribadian Rasul SAW sebagain berikut:

Dan sesungguhnya engkau benar-benar berbudi pekerti yang agung.
Dalam menafsirkan ayat diatas, ‘A’isyah r. a. Mengatakan
Sesungguhnya ahklaknya (Nabi SAW) adalah Al-Qur’an.
Atas dasar itu, menurut Al-Syathibi, dapat disimpulkan bahwa seluruh perkataan, dan taqrir Rasul SAW adalah merujuk dan bersumber dari Al-Qur’an .

Meskipun demikian , sebahagian besar hadist adalah lebih bersifat operasional , karena fungsi utama Hadist Nabi SAW adalah sebagai penjelas (Al-bayan) terhadap Al-Qur’an .[1]

Penjelasan atau bayan tersebut dalam pandangan sekian banyak ulama beraneka ragam, diantaranya:

Abdul Halim Mahmud, mantan Syaikh Al-Azhar, dalam bukunya Al-Sunnah Fi Makanatiha Wa Fi Tarikhiha menulis bahwa sunnah mempunyai fungsi yang berhubungan dengan Al-Qur’an dan fungsi sehubungan dengan pembinaan hukum syara’. Abdul Halim Mahmud menegaskan bahwa, dalam kaitannya dengan Al-Qur’an, ada dua fungsi Al-Sunnah yang tidak di perselisihkan, yaitu sebagai bayan Ta’kid dan bayan Tafsir.

Imam malik bin Annas, menyebutkan ada lima macam fungsi hadist terhadapm Al-qur’an, yaitu: Bayan Al-Taqrir, Bayan Al-Tafsir, Bayan Al-Tafshil, Bayan Al-Ba’ts, Bayan Al-Tasyri’. Sedangkan imam Syafi’i menyebutkan ada lima fungsi yaitu: Bayan Al-Tafshil, Bayan At-Takhshish, Bayan Al-Ta’yin, Bayan Al-Tasyri’, Bayan Al-Nasakh.[2]

a. Bayan Al-Taqrir.
Yang dimaksud dengan bayan ini adalah menetapkan dan memperkuat apa yang telah diterangkan dalam Al-qur’an. Fungsi hadis dalam hal ini hanya memperkokoh isi kandungan Al-qur’an. Contoh :
“Apabila kalian melihat (ru’yah) bulan, maka berpuasalah, juga apabila melihat (ru’yah) itu maka berbukalah.” (HR. Muslim)
Hadist ini mentaqrirkan surah Al-baqarah: 185
Artinya: “………………… Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu,……………….” (QS. Al-Baqarah:185)
b. Bayan Al-Tafsir.
Yang dimagsud bayan al-Tafsir adalah hadist berfungsi untuk memberi penjelasan secara rinci terhadap ayat-ayat Al-qur’an yang masih bersifat global (mujmal), memberikan batasan(taqyid) ayat-ayat Al-qur’an yang bersifat mutlak, dan mengkhususkan(takhsish) ayat-ayat Al-qur’an yang bersifat umum.

1) Menjelaskan secara terperinci terhadap ayat Al-qur’an:
“Shalatlah sebagaimana engkau melihat aku shalat” (HR. Bukhari)
Hadist ini menjelaskan bagaimana mendirikan shalat. Sebab dalam Al-qur’an tidak menjelaskan secara rinci tentang pendirikan shalat. Salah satu ayat yang memerintahkan shalat adalah:
“Dan dirikanlah shalat, tunaikanlah zakat dan ruku’lah beserta orang-orang yang ruku’.”(Al-Baqarah:43)
2) Memberi batasan terhadap ayat Al-qur’an:
“Rasulullah SAW didatangi seseorang dengan membawa pencuri, maka beliau memotong tangan pencuri dari pergelangan tangan.”
Hadist ini menberi batasan terhadap ayat:
“Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (QS. Al-Maidah:38)
3) Mengkhususkan keumuman ayat Al-qur’an:
“Kami kelompok para nabi tidak meninggalkan harta waris, apa yang kami tinggalkan adalah sebagai sedekah.”
Hadis ini mengkhususkan Ayat:
“Allah mensyari’atkan bagimu tentang (pembagian pusaka untuk) anak-anakmu. Yaitu : bahagian seorang anak lelaki sama dengan bagahian dua orang anak perempuan ………………” (QS. An-Nisa’: 11)
c. Bayan At-Tasyri’
Dimaksud dengan bayan at-tasyri’ adalah mewujudkan sesuatu hukum atau ajaran-ajaran yang tidak didapati dalam al-Qur’an. Bayan ini jugaa disebut dengan bayan zaid ‘ala Al-Kitab Al-Karim. Hadits merupakan sebagai ketentuan hukum dalam berbagai persoalan yang tidak ada dalam Al-Qur’an.

Hadits bayan at-tasyri’ ini merupakan hadits yang diamalkan sebagaimana dengan hadits-hadits lainnya. Ibnu Al-Qayyim pernah berkata bahwa hadits-hadits Rasulullah Saw itu yang berupa tambahan setelah al-Qur’an merupakan ketentuan hukum yang patut ditaati dan tidak boleh kitaa tolak sebagai umat Islam.

Suatu contoh dari hadits dalam kelompok ini adalah tentang hadits zakat fitrah yang berbunyi:
Artinya: “Rasulullah Saw telah mewajibkan zakat fitrah kepada umat Islam pada bulam Ramadhan satu sukat (sha’) kurma atau gandum untuk setiap orang, baik merdeka atau hamba, laki-laki atau perempuan.”
Hadits yang termasuk bayan Tasyri’ ini wajib diamalkan sebagaimana dengan hadits-hadits yang lainnya.

d. Bayan An-Nasakh
Kata An-Nasakh dari segi bahasa adalah al-itbal (membatalkan), Al-ijalah (menghilangkan), atau at-tahwil (memindahkan). Menurut ulama mutaqoddimin mengartikan bayan an-nasakh ini adalah dalil syara’ yang dapat menghapuskan ketentuan yang telah ada, karena datangnya kemudian. Imam Hanafi membatasi fungsi bayan ini hanya terhadap hadits-hadits muawatir dan masyhur saja. Sedangkan terhadap hadits ahad ia menolaknya.

Salah satu contoh hadits yang biasa diajukan oleh para ulama adalah hadits;
Artinya; “Tidak ada wasiat bagi ahli waris”.
Hadits ini menurut mereka me-nasakh isi Al-Qur’an surat Al-Baqarah ayat 180:
Artinya: “Diwajibkan atas kamu, apabila seorang di antara kamu kedatangan (tanda-tanda) maut, jika ia meninggalkan harta yang banyak, berwasiat untuk ibu-bapak dan karib kerabatnya secara ma’ruf, (ini adalah) kewajiban atas orang-orang yang bertakwa.”(QS:Al-Baqarah:180)

Posted in Hadith | Tagged | 1 Komen

APA MAKNA SALLI PADA QURAN?

Fanadathu = ia dipanggil
l-malaikatu = oleh malaikat
wahuwa = ketika dia
qaimun = berdiri
yu-salli = bersholat
fi = di
l-mih’rabi = tempat bersholat.
(QS 3:39)

diterangkan Malaikat menjumpai Nabi Zakaria. Apakah maksud ‪#‎SALLI‬ disini adalah bermaksud SELAWAT kepada Nabi? Bukan ia bermaksud ‪#‎SHALAT‬ Nabi Zakaria nak selawat pada siapa?

fa-ida = dan apabila
sajadu = bersujud,
falyakunu = hendaklah mereka
min = ke
waraikum = belakang kamu
waltati = dan datangilah
taifatun = sekumpulan
ukh’ra = yang lain
lam = belum
yu-sallu = bersholat.
Falyusallu = dan hendaklah mereka bersholat
Ma-aka = bersama kamu
(QS 4:102)

Apakah juga keterangan ‪#‎SALLU‬ disini selawat? Jelas nyata ia adalah penerangan mereka bersholat ketika ini.

Wala = dan jangan
tu-salli = kamu berdoa
ala = pada
ahadin = sesiapa
min’hum = daripada mereka
mata = yang mati
abdan = seaklipun,
wala = dan jangan
taqum = berdiri
ala = pada
qabrihi = kuburanya.
(QS 9:84)

Siapa yang mengatakan #SALLI pada ayat berikut adalah SELAWAT adalah bodoh kerena ia penerangan tentang orang yang mati dan di kubur. Maksudnya sini adalah sholat atau berdoa

MEREKA KATA SELAWAT-SELAWAT? APA MAKNA HARAM JADAH SELAWAT INI DI QURAN?

Wa-alladhina = dan kepada golongan
Hum = mereka
Ala = ke atas
‪#‎SALAWAT‬-ithim = sholat mereka
Yuhafizuna = sentiasa terpelihara.
(QS 23:9)

SALAWATI bermaksud SHOLAT/SEMBAHYANG apakah bodohnya sunnik sekolah pondok ini mengatakan salawat kepada nabi??? Mereka tidak fahampun apa makna SELAWAT main sondol je unsure emoticon

Adakah perkataan Allah solli pada Muhammad? Tiada perkataanya lain adalah Yu’salloona

Inna = sesungguhnya
l-laha = Allah
wamalaikatahu = dan malaikat-Nya
YUSALLUNA = memberkati/member bantuan
Ala = kepada
l-nabiyi = Nabi
(QS 33:56)

Aya disini umum kepada Nabi dan Allah tidak membeza-bezakan Utusan-Nya. Ini bermaksud kepada semua NABI. Orang sunnik bodoh mengubahnya menjadi khas kepada Nabi Muhammad sahaja????

Posted in Al-Quran | Tagged | 1 Komen