Banyak Betul Pendapat Tentang Salat

Kenapa begitu ya? Kalau tanya quranist tentang konsep-konsep seperti iman, taqwa, islam, ihsan ke, takde la banyak sangat perbezaan. Tapi kalau pasal salat, alamak oi, banyak betul pendapat? Kenapa begitu?

Bagi saya, salat ialah pelbagai cara kita berhubung dengan Allah. Salat memang satu konsep yang begitu powerful dalam AQ.

 

Advertisements

About Farouk A. Peru

I am a human being in the world, blogging my existence. My thought systems may be found in my website: www.farouk.name
This entry was posted in Al-Quran and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Banyak Betul Pendapat Tentang Salat

 1. Salam Bro Farouk

  Yes sir solat is indeed the tiang agama.Berbeza dengan agama lain dimana ingatan pada tuhan secara casual..Islam memerlukan juga ‘hamba abdinya’ memenifestasikan kesetian mereka secara fizikal.Memang mudah untuk mengatakan you love someone when nothing is expected of you.Tapi real ingatan dan kasihsayang cuma boleh diketahui selepas kita sanggup bersusah payah sedikit atau banyak untuk melakukannya.

  Matlamat Islam ialah menerbitkan ‘vicegerents’ dimuka bumi.In short,outstanding people.Cuma mereka yang proaktif dan efektif yang dapat menjadi outstanding.Ia perlukan satu disiplin untuk mezahirkan manusia seperti itu.Islam tidak sekadar lip servis untuk mahukan insan cemerlang .Ia juga ada kaedahnya..Solat yang betul matlamatnya dapat menzahirkan sikap seperti itu.

  Kalau seorang individu sanggup bersusah payah berwudu,melakukan ritual ini secara rela hati tanpa sesiapa yang memaksa ini bererti mereka sunggoh sunggoh percaya pada tuhan dan kepercayaan seperti inilah yang akan dapat membantu mereka melaksanakan misi menjadi khalifah di muka bumi yang amat mencabar itu.

  Kalau nak bersolat berdiri,merukuk dan sujud kepada Allah pun kita tak sanggup,boleh kah diharapkan kita untuk melakukan komitmen lebih besar seperi berjihad/struggle sehingga sanggup mengorbankan nyawa untuk Islam.,membuat misi eksplorasi sains dan perdagangan ke lautan dalam dan lain2 unknown destinations atau berperang untuk membela agama dan negara..

  Yang menjadi problem kita ialah persepsi kita kini ttg solat.. kita dicipta untuk menyembah..beribadat…..kita memperpanjangkan doa2 kita solat kita,di tambah lagi solat2,dhuha,tahajud dan pelbagai lagi solat sunat…hingga mereka mengabaikan tugas fardhu kifayah..hal2 dunia yang bagi mereka adalah hal2 sekular dan tidak penting…sekadar cari makan untuk survive cukupla,

  Ada orang2 islam menjadi munafik,bersolat untuk menunjuk2 sbb inilah segalanya yang orang Islam fikir ‘matlamat kita.’Orang alim dihormati oleh masharakat sebab kuatnya mereka pandai baca Quran,tahu hadis dan sentiasa solat sampai dahi ada tanda hitam.

  Oleh sebab salahfaham objektif ini kita sudah hilang kejayan dunia dan Allah sahajalah yang tahu apa kita akan dapat diaqirat kelak….

  Thanks

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s